duminică, 16 august 2009

Pavorul nocturn innebuneste parintii

Cand copilul se trezeste in mijlocul noptii si plange disperat se poate sa nu fi avut un cosmar, ci o criza de pavor nocturn. Daca atunci cand incerci sa-l iel in brate si sa il alini se zbate si te loveste disperat cu mainile sau cu picioarele si plansul devine tot mai jalnic, iar daca incerci sa te indepartezi, copilul te trage disperat inspre el, te afli in prezenta unui semn clar de pavor. Intrucat copilul se afla intr-o stare profunda de somn nu ai nici o sansa sa il trezesti, ci e de preferat sa il lasi sa se linisteasca singur, de obicei in maxim 10 minute. In mod cert, a doua zi dimineata, copilul nu-si va aminti nimic, intrucat starea de frica sau de agitatie din timpul crizei nu vine de la imagini concrete, caci in somnul adanc mintea nu focalizeaza pe imagini clare. Psihologii nu au gasit un raspuns al acestei afectiuni de care sufera foarte multi copii sanatosi din punct de vedere fizic si psihic. Tu sa ai nervii tari.

2 comentarii:

  1. este un discofort care poate surveni nu doar din cosmare sau halucinatii care creaza starea de angoasa a copilului ci si din probleme respiratorii dar si din lipsa de calciu si magneziu sau pur si simplu din oboseala.
    ete fi legat adesea de criza de epilepsie care poate surveni mai tarziu, dar nu este o regula generala.
    ai aici un studiu mai aprofundat de specialitate:

    http://www.swiss-paediatrics.org/sites/default/files/paediatrica/vol20/n5/pdf/30-40.pdf

    RăspundețiȘtergere
  2. Am gasit un articol pe net in romaneste, daca vrei iti traduc si din cel de mai sus care mi se pare mai interesant:
    In ceea ce priveste insomnia la copii, printre cele mai importante tulburari de somn pavora nocturna, o frica spontana care apare in somn in prima sau a doua parte la copiii intre 1 si 6 ani si dispare cu timpul.Se manifesta prin trezire brusca, copilul se ridica, plange, nu poate fi linistit, este speriat. Aceste manifestari pot dura intre 5- 10 pana la 30 de minute. Se pare ca sunt mai frecvente in cazul in care copilul s-a speriat, daca doarme in alta casa decat a sa, daca a vazut ceva urat la televizor.De obicei, aceste tulburari dispar dupa 6 ani.Exista o categorie de copii la care acest lucru are un substrat cu un mecanism epileptic si atunci trebuie sa se faca o electroencefalograma pentru a vedea daca sunt modificari. In cazul in care apar modificari se aplica un tratament.

    RăspundețiȘtergere