miercuri, 9 septembrie 2009

Normal

Daca noi, mamele, facem tot ce consideram ca e mai bine pentru copiii nostri (presupunand ca suntem normale la cap, adica cu capul), de ce ne luam, frate, una de cealalta? Fac parte din categoria mamelor ce urasc caciula, soarele direct pe pielea copilului vara, pe canicula, si mesele piticilor servite pe apucate. Fetita mea cea mica mananca aproape in exclusivitate borcanele, la ore fixe, aceeasi cantitate. Amandoua fetele dorm la ora fixa, si se trezesc la ora fixa. Nu le-am incalzit niciodata borcanelele, nici macar laptele (acum cea mare mananca doar mancare gatita, incalzita daca e cazul). Nu avem olita in casa, cea mare a facut pipi direct la wc, brusc, atunci cand a fost pregatita. Peretii mei sunt plini de desene, da, au voie. Iau fetele in brate de cate ori mi-o cer cu sinceritate, nu as accepta sa-mi vad copilul plangand, iar eu sa ma fac ca ploua. Fetita cea mare e dependenta de mine, pe cea mica am obisnuit-o si cu alte brate. Nu stiu cum e mai bine. Cea mare doarme cu mine, cea mica singura in camera ei. Simt din partea lor acelasi fel de dragoste. Pentru mama lor.
Exista mame cu un comportament total diferit de al meu. Si fac asta din instinct. Se cheama tot mame, iar mie nu-mi da nimeni dreptul sa le acuz.
Am o prietena ce isi culca fetita atunci cand ii cere pitica. Ii da sa manance la cerere. Nu o duce la gradi, ca sa nu-i strice copilaria. O plimba peste tot cu ea, in tara si in strainatate (pitica are mai multe iesiri din tara decat mine la activ), de cand s-a nascut. Fetita are trei ani, e inalta cat una de patru si are o inteligenta tot cam pe-acolo. Sanatoasa tun. Si o mama nestresata. Are bona si doua bunici. Si nu-i pasa (pe bune!!!) de ce gandesc ceilalti.
Mi-am acuzat candva o fina ca a renuntat la alaptat din motive profesionale. Mi-a venit randul sa renunt la alaptat, in momente de depresie puternica, atunci cand am ales intre a continua sa alaptez de pe un pat de spital sau copiii sa aiba o mama sanatoasa psihic. Evident ca am fost acuzata pe toate partile. Aceeasi fina, intr-o situatie extrema, ii dadea copilului laptele cu seringa. Am judecat-o pana in ziua in care singura sansa ca fata mea cea mare sa fie hidratata (fara a apela la perfuzii) a fost aceea de a-i da lichidele exclusiv cu seringa (timp de cateva saptamani!). Am multe exemple dintr-astea in care am ajuns sa fac actiuni pe care alta data le judecam. M-am lecuit de mult, nu mai acuz, caci nu stiu niciodata cand imi vine randul...
Nu e bine sa le sfatuiesti pe mame, asta e clar. Poti sa ai tu cea mai buna intentie, ca ele isi vor varsa cele mai negre priviri asupra ta. Nu e bine nici macar sa faci aluzii. La fel de personal o vor lua. In mod sigur vei fi sfatuita la randul tau de mame, babe, rude, prieteni. Suntem mame. Asta ar trebui sa fie indeajuns.

6 comentarii:

  1. Ba e foarte bine sa le sfatuiesti pe mame. Nu e bine sa le acuzi, e bine sa fii cu intentii curate si e bine sa nu iei nimic in nume de rau. In rest, ai dreptate, fiecare le stie pe ale sale. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu merg pe varianta "daca vrei iti povestesc ce a functionat la mine, daca tu crezi ca te ajuta bine, daca nu, nu-i nici o suparare"

    RăspundețiȘtergere
  3. Si eu fac ca Zu, fac ce simt eu ca e mai bine pentru mine si spun altora ce mi-a functionat mie, dar nu cu titlul de sfat, nu as putea sa dau sfaturi sau sa acuz pe altele pentru ca roata se intoarce intotdeauna. Frumos ai scris, sinceritatea e cea mai buna intotdeauna!

    RăspundețiȘtergere
  4. eu una ma multumesc sa cer sfatul doar anumitor persoane. care stiu ca ma pot ajuta cu un sfat pertinent. adica nu as cere sfatul multor persoane pe care le stiu in viata de zi cu zi, dar as cere sfatul instantaneu unor mame de pe aici.

    la fel se intampla si invers. plus ca m-am saturat de texte "fa asa ca la mine a mers". si nu imi place sa fac la randul meu, ce nu imi place sa mi se faca mie"

    dupa filozofia asta ma ghidez, desi mai da si asta gres uneori, ca sunt luata drept indiferenta sau rece...

    RăspundețiȘtergere
  5. si uite asa ti-ai raspuns singura la mica noastra divagatie pe subiect 'e bine sa dai raspuns copilului la o intrebare pe care o pune pe jumatate inconstient de adormit in toiul noptii cand ii schimbi pampersul, riscand astfel sa-l trezesti, sau mai bine il lasi sa doarma linistit lasand intrebarile si raspunsurile existentiale pe a doua zi.
    tot la vorba mea cu intuitia materna ajungi si asta ma bucura.

    RăspundețiȘtergere
  6. Am ajuns inca din septembrie, cand a fost postat subiectul, nu vezi?
    Daca raspunsurile existentiale despre care vorbesti sunt date intr-adevar a doua zi, sigur ca e mai bine sa nu-i raspunzi noaptea, in somn.

    RăspundețiȘtergere